Tennisarmbåge (Epicondylitis laterale, Lateral epikondylit) är när det sker nedbrytning i senorna i armledens utsida vilket leder till smärta. Orsakerna till tennisarmbåge är utmattning och överbelastning av senan som uppstår efter upprepade monotona rörelser i handleden där underarmen används. Av alla som får tennisarmbåge är 5 % tennisspelare och 95 % har yrken där deras arbete leder till överbelastning i senor t ex industriarbetare, målare, snickare eller kontorsarbetare. Tennisarmbåge är vanligast i 35- till 50-årsåldern.

Symptom

Vid tennisarmbåge upplevs smärta på armbågens utsida som ibland kan stråla längs överarmen och underarmens utsida. Handleden blir svag och det kan vara smärtsamt att lyfta en kopp, öppna en dörr, skaka hand och vrida ut en disktrasa. I den lättare formen upplevs smärta och ömhet i armbågen när man arbetar eller sportar. Smärtan kan förvärras när armen används och, om överbelastningen fortsätter, leder det till smärta även vid vila.

Behandling

Val av behandling vid kronisk tennisarmbåge är stötvågsbehandling. I senare skede rekommenderas excentrisk träning i rehabiliterande och förebyggande syfte.